Enjoy cooking
Browse through over
650,000 tasty recipes.
Home » , » Ayam Masak Lemak Cili Api

Ayam Masak Lemak Cili Api

Written By MOHD ADHA MOHD ZAIN (ADHA ZAIN) on Wednesday, July 29, 2009 | Wednesday, July 29, 2009

Bahan-bahan:
1 ekor ayam ~ potong ikut suka, cuci bersih dan toskan
1 liter santan cair
1 cawan santan pekat(pati santan)
2 keping asam gelugur
2 batang serai ~ dititik
2-3 helai daun limau purut(optional )
Garam dan sedikit gula.

Bahan kisar:
5 biji cili padi (nak pedas leh tambah lagi )
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
3 biji buah keras (optional)

Cara penyediaan:
1. Masukkan ayam bersama serai, asam gelugur dan bahan2 kisar ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana hingga ayam kecut.
2. Tuangkan santan cair.
3. Bila mendidih, tambahkan santan pekat, daun limau purut dan letaklah garam dan gula secukup rasa. Biarkan mendidih seketika.
Rasa dan jika ok boleh matikan api dan bolehlah dihidangkan...

* Bagi yg ingin menjaga kesihatan, gantikan santan dgn susu segar. Dan kalau suka bolehlah ditambah sedikit kentang.
SHARE

About MOHD ADHA MOHD ZAIN (ADHA ZAIN)

2 Comments :

  1. Aslkm,hai,salam ziarah,nice blogging,tapi nak ajak/please visit blog terbaru ni http://metroskandal.blogspot.com ,n jgn lupe linkkn blog ni,ok bye

    ReplyDelete
  2. Salam ziarah.Merdeka!Merdeka!Merdeka!merDAYka ? Nak tahu klik sini sekarang http://merdayka.blogspot.com

    ReplyDelete