Enjoy cooking
Browse through over
650,000 tasty recipes.
Home » » Pulut Kuning

Pulut Kuning

Written By MOHD ADHA MOHD ZAIN (ADHA ZAIN) on Wednesday, July 29, 2009 | Wednesday, July 29, 2009

Bahan-bahan:
1 kg beras pulut
3 keping asam gelugur/keping
2 sudu besar serbuk kunyit
Air secukupnya untuk merendam pulut
1 biji kelapa ~ perahkan 3 cawan santan pekat
Garam
Gula

Cara penyediaan:
1. Cuci pulut kemudian rendam 4 jam atau semalaman di dalam air dengan asam gelugur dan serbuk kunyit.
2. Toskan beras pulut dalam tapisan.
3. Panaskan kukusan.
4. Masukkan pulut dalam kukusan yg telah dilapikkan dengan daun pisang.
5. Kukuskan sehingga pulut separuh masak.
6. Angkat keluar pulut dan masukkan dalam mangkuk.
7. Tuangkan santan yg telah digaulkan dgn garam dan gula.
8. Gaul dan kacau rata santan dan pulut. Masukkan semula dalam periuk kukusan.
9. Kukuskan semula sehingga masak
10.Hidangkan pulut dengan rendang atau gulai ayam atau daging.
SHARE

About MOHD ADHA MOHD ZAIN (ADHA ZAIN)

0 Comments :

Post a Comment