Ayam Masak Lemak Cili Api

 Wednesday, July 29, 2009  

Bahan-bahan:
1 ekor ayam ~ potong ikut suka, cuci bersih dan toskan
1 liter santan cair
1 cawan santan pekat(pati santan)
2 keping asam gelugur
2 batang serai ~ dititik
2-3 helai daun limau purut(optional )
Garam dan sedikit gula.

Bahan kisar:
5 biji cili padi (nak pedas leh tambah lagi )
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
3 biji buah keras (optional)

Cara penyediaan:
1. Masukkan ayam bersama serai, asam gelugur dan bahan2 kisar ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana hingga ayam kecut.
2. Tuangkan santan cair.
3. Bila mendidih, tambahkan santan pekat, daun limau purut dan letaklah garam dan gula secukup rasa. Biarkan mendidih seketika.
Rasa dan jika ok boleh matikan api dan bolehlah dihidangkan...

* Bagi yg ingin menjaga kesihatan, gantikan santan dgn susu segar. Dan kalau suka bolehlah ditambah sedikit kentang.
Ayam Masak Lemak Cili Api 4.5 5 Mohd Adha Mohd Zain Wednesday, July 29, 2009 Bahan-bahan: 1 ekor ayam ~ potong ikut suka, cuci bersih dan toskan 1 liter santan cair 1 cawan santan pekat(pati santan) 2 keping asam gelu...


3 comments:

  1. Aslkm,hai,salam ziarah,nice blogging,tapi nak ajak/please visit blog terbaru ni http://metroskandal.blogspot.com ,n jgn lupe linkkn blog ni,ok bye

    ReplyDelete
  2. Anda remaja ? jom ke blog remaja terkini sekarang http://ohremaja.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Salam ziarah.Merdeka!Merdeka!Merdeka!merDAYka ? Nak tahu klik sini sekarang http://merdayka.blogspot.com

    ReplyDelete

Copyright © 2008 - RESEPI MALAYSIA. All Rights Reserved. Theme by CB Design