Buah Melaka (Onde-onde)

 Wednesday, July 29, 2009  

Bahan-bahan:
400gm/1 bungkus tepung pulut
Air daun pandan (Jus pandan) ~ secukupnya (saya tak de daun pandan, hanya menggunakan pewarna hijau)
2 ketul atau secukupnya gula melaka/kabung ~ dipotong kecil-kecil utk intinya
Kelapa parut secukupnya ~ digaul dgn sedikit garam halus (sy menggunakan kelapa parut kering)
Air secukupnya utk merebus

Cara penyediaan:
1. Bancuh tepung pulut dengan air pandan sedikit demi sedikit hingga adunan boleh digentel.
2. Ambil sebesar ibu jari dan leperkan.
3. Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula. Buatkan bulat.
4. Panaskan air hingga mendidih.
5. Masukkan bebola pulut tadi.
6. Bila kuih timbul bolehlah diangkat dan toskan dalam tapisan.
7. Gaul dengan kelapa parut.
Buah Melaka (Onde-onde) 4.5 5 Mohd Adha Mohd Zain Wednesday, July 29, 2009 Bahan-bahan: 400gm/1 bungkus tepung pulut Air daun pandan (Jus pandan) ~ secukupnya (saya tak de daun pandan, hanya menggunakan pewarna hija...


No comments:

Post a Comment

Copyright © 2008 - RESEPI MALAYSIA. All Rights Reserved. Theme by CB Design